Ervaring Versi warmtepomp zonder buitendeel

Heiko Haasjes vertelt op LinkedIn over zijn ervaring met de Versi warmtepomp zonder buitendeel. Hieronder zijn verhaal

Onze “Versi”​ warmtepomp zonder buitendeel

2 december 2022

Afgelopen week is de “Versi” warmtepomp zonder buitendeel van Zorgeloos Gasloos geplaatst in onze woning en dat was de laatste stap in het gasloos worden van onze woning. Inmiddels is het comfortabel warm in de woning. In dit artikel willen we vertellen hoe we hier zijn gekomen.

Een plan

Toen we het huis kochten hebben we een plan gemaakt hoe we op termijn gasloos wilde worden. Als eerste hebben we alle bekende informatie over de woning boven water gehaald, zoals bouwtekeningen en bouwaanvraag stukken. Met hulp van Lars Boelen en de nZEB rekenmethodiek hebben we de optimaal haalbare isolatie en warmtevraag bepaald voor de woning.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Daarbij hebben we de begane grond gekozen als verwarmde zone en de verdiepingen als onverwarmde zone. Dit hebben gedaan op basis van onze ervaringen in onze vorige woning. Het idee was om de energiebesparende maatregelen vooral toe te passen voor de verwarmde zone.

Stap 1: Gebalanceerd ventilatiesysteem en kierdichtheid

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeeldingWe hebben een gebalanceerd ventilatiesysteem met WTW toegepast met de FLAIR300 van Brink Climate en een CO2 sensor in de woonkamer en de slaapkamers. Wat betreft ventilatiehoeveelheden hebben we klasse A (36 m3/h per persoon) aangehouden in de slaapkamers waardoor CO2 waarde in de praktijk ruim onder de 1000pmm valt.

Een week CO2 waardes in de hoofdslaapkamer.

Hiermee kunnen we met ramen dicht slapen. De bestaande gevelroosters zijn nog aanwezig, maar wel dicht gezet. In de toekomst zouden we deze nog kunnen worden verwijderd, mochten we naar beter glas over gaan zoals FINEO.

Na de aanleg van de ventilatie hebben een luchtdichtheidsmeting laten uitvoeren door AB Klimaatbeheersing. Hier uit volgden de nodige gaten en kieren die we hebben gedicht.

Stap 2: Isoleren

Uit nader onderzoek naar de bestaande isolatiewaardes bleek de begane grond vloer al een Rc-waarde te hebben van 4,0. De spouwmuur hebben we laten vullen met Aminotherm isolatieschuim waarmee de Rc-waarde van 2,5 naar 4,0 is gebracht.

Met het verbeteren van glas, kozijnen en dakisolatie hebben we (nog) niks gedaan. Hiermee zijn we tot stap 3 gekomen in de stappen van Lars Boelen.

Vloerverwarming

De begane grond hebben we voorzien van vloerverwarming. Leidingen zijn gefreesd in de vloer met een onderlinge afstand van maximaal 150mm. Na de aanleg van de vloerverwarming is de hele verwarmingsinstallatie opnieuw ingeregeld door CV-Tuning.

Meterkast

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeeldingDe bestaande 1-fase meterkast hebben we gelijk laten ombouwen naar een 3-fase meterkast met een 3x25A aansluiting. Hierbij is al een groep gereserveerd voor de warmtepomp. Met een slimme elektra tussenmeter (Z-wave) kunnen het verbruik van de warmtepomp uitlezen in de Benext app.

Warmtepomp zonder buitendeel

Met de genoemde maatregelen was het gasverbruik al flink terug gelopen naar ca 900m3 per jaar (<50kWh/m2 per jaar). Dit is nog beter dan de nZEB berekening, maar dat zal waarschijnlijk komen doordat we op de verdieping nauwelijks verwarmen. Voor ons was dat eigenlijk prima voor de komende jaren. Door de crisis in Oekraïne is het gasloos gaan echter flink versneld.

boilervat, warmtepomp en WTW-unit
boilervat, warmtepomp en WTW-unit

De “Versi-I” warmtepomp van Kronoterm geleverd door Zorgeloos Gasloos leek ideaal omdat het geen buitendeel heeft en de zekerheid van hoogwaardige onderdelen. De warmtepomp kan verwarmen, koelen en zorgen voor warm water. Met een vermogen van 7kW kunt hem zien als de grote broer van de Vincent van ITHO. De warmtepomp kon geplaatst worden op de oude plek van de CV ketel en naast de WTW. Op de warmtepomp zit een subsidie van €3000,- [meldcode A13544].

aanvoerlucht via gevel afvoer via dak
aanvoerlucht via gevel afvoer via dak

In plaats van een buitendeel heb je twee grote slangen waarvan één in de gevel voor de lucht aanzuiging en één via het dak voor de lucht uitblaas.

De buitenlucht gaat door warmtewisselaar van de warmtepomp en deze maakt warmte en koude voor de woning, zoals zichtbaar op onderstaande foto.

de warmtepomp van binnenzijde met de pijl de luchtstroming
de warmtepomp van binnenzijde met de pijl de luchtstroming

In onze situatie hebben we de afvoer van de ventilatie ook aangesloten op de toevoer van warmtepomp, zodat je op koude dagen profiteert van de warmere lucht uit de wtw.

Boilervat

Voor wat betreft warmwater zijn we op basis van een gezin met twee volwassenen en twee kleine kinderen, die nog geregeld in bad gaan, gekomen op een 300 liter boilervat. Het boilervat is geplaatst naast de warmtepomp. Het boilervat wordt gevuld met warmwater uit de warmtepomp.

Geluid

Wat opvalt is dat de warmtepomp stil is. Het zoemt zacht en eentonig als een koelkast. Als je de slaapkamerdeur dicht doet, hoor je het niet meer. Buiten is geen geluid waar te nemen van de warmtepomp.

App

Home Cloud app
Home Cloud app

Naast een thermostaat heeft de warmtepomp ook een app. De app is heel volledig en je kunt alles van de warmtepomp bedienen als je wilt. Ook is het gemakkelijk bij een eventuele storing dat op afstand meegekeken kan worden door een monteur.

Nieuwe vloerverdeler

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeeldingVerrast waren we dat de bestaande vloerverdeler vervangen moest worden. Het pompen en het mengen van warmte was niet meer nodig omdat de juiste temperatuur direct uit warmtepomp komt. Ook de toevoerleidingen moesten een grotere diameter krijgen door de lage verwarmingstemperatuur en zijn ook vervangen. Wat nu merken bij lage temperatuur is dat het verwarmen van de woonkamer veel langzamer gaat dan met de gasketel, maar de temperatuur voelt nu veel egaler en prettiger aan.

Radiatoren

Aan de radiatoren op de verdiepingen veranderen we voorlopig niks, omdat deze vrijwel altijd dicht staan. Indien in de toekomst meer warmte nodig is kunnen laag temperatuur radiatoren(bijv. Jaga) toepassen.

Al met al zijn we dik tevreden en we hopen dat het verbruik van elektra over een jaar ook de verwachtingen waar maakt.

 

Plaats:

Oprachtgever:

Heiko Haasjes